Deep Cove Woodland Residence

The Vision

Our clients hired us to completely makeover their landscape. We conducted a full front yard excavation and demolished a retaining wall that obscured their home and entrance from street view. Managing eight different contractors we created the inviting curb appeal that the clients requested—pouring low architectural concrete walls and laying meticulously staggered, custom cut stone steps with recessed strip lighting to guide visitors to the front door. To eliminate soil erosion around the home we used ROMEX on the driveway—a compound that creates a hard yet permeable surface that allows water to pass through. The graphic forms and patterns contrasted in the front yard design are inspired by the Brazilian designer, Roberto Burle Marx.

The Results

We replaced and extended the decks on the top, front and back side of the house. Our clients can look out their floor-to-ceiling windows to an outdoor seating area perched above the stream that runs through the ravine in their backyard. Sustainable transition from the hardscape to the ecologically sensitive woodland area was imperative and we mimicked woodland ground cover in our planting style and selection. Mahonia, Sarcococca, Oxalis, big leaf vine maples, deer and sword ferns flourish here needing little irrigation and maintenance and blending right in to the surrounding forest.

Finished
May 2017

Location
Deep Cove, British Columbia