Multisensory West Vancouver Residence

The Vision

The landscape design for this private residence brings together a diverse array of elements to create an ethereal, multi-sensory experience where sound, movement, colour and scent are simultaneously evoked.

Shielded by a forty foot hedge, the site challenged us to create a private world where Asian and Western influences intersect, honouring the traditions of Feng Shui. Meditation pathways lead to areas of retreat and socialization including an outdoor fire, a restored pool and covered seating area. An ergonomic vegetable garden lined with fruit trees allows the client to grow her own plants and vegetables. A multi-leveled water feature is framed with Japanese Maples, Azaleas, Boxwood and Feather Grass; the landscape is lined with lush camellias, peonies, evergreens and decorated with Chinese basalt and local granite.

The multi-sensory design comes to life in the grove of Shirofugen cherry trees as it sheds its petals to the music of a custom Corten steel wind chime sculpture designed by Ryan Donohoe and fabricated by English artist David Harber. A weather station was placed on site for a month to determine the weight of the chimes—each one set to the pentatonic scale. This is a space where our clients can grow and evolve their lives with the seasons.

June 2015

West Vancouver, British Columbia